torstai 4. syyskuuta 2014

Eroon purkkiruuasta II

Viisi päivää purkkiruuattomuutta takana, eikä edistystä ole juurikaan havaittavissa. Lainasin kirjastosta pari kirjaa inspiraatioksi.


Tuohon sormiruokailukirjaan en ole vielä ehtinyt tutustua, tosin sormiruokailun osalta juna on tainnut meidän kohdalla mennä jo vähän ohi. Toista kirjaa olen ehtinyt silmäillä sen verran, että vähän soveltamalla sen ohjeista jotkin voisivat olla ihan käyttökelpoisia. Lukiessa kyllä vähän ärsytti kirjan rasvaton maito -tuputus. Meidän ruokapöydässä ei sitä tulla näkemään!

No, takaisin Ukon viime päivien syömisiin. Olen joka päivä tehnyt ruokaa, mikä on minulle aika ennenkuulumatonta, mutta oikeastaan aika mukavaa. Ruokana on ollut lihapullia, broilerikiusausta, uunilohta, nakkikastiketta ja lindströminpihvejä. Ukolle ei ole kelvannut oikein mikään siten, että se olisi varsinaisesti syönyt saati pitänyt ruuasta. Olen joka aterialla tarjonnut Ukolle myös näkkileipää, maitoa, tomaattia/kurkkua ja välillä hedelmää jälkiruuaksi, joten ihan kokonaan ruuatta Ukko ei tietenkään ole jäänyt. Peruna ja liha/kala eivät meinaa upota sitten millään, mutta esimerkiksi herneet ja porkkana kelpaavat ainakin pienissä määrin.

Tällä hetkellä tilanne tuntuu aika epätoivoiselta, ja tuntuu ihan absurdilta ajatella, että noin vuosi sitten kamppailin ihan päinvastaisen "ongelman" kanssa, kun Ukolle ei kelvannut purkkiruoka lainkaan. Omasta harmituksesta huolimatta yritän pitää ruokailutilanteet mahdollisimman leppoisina ja hyväntuulisina, mutta silti vähän pelkään, että Ukko vaistoaa jännittyneisyyden minussa kun istumme ruokapöytään.

Positiivista tässä on se, että Ukkoa kuitenkin kiinnostaa ruoka, ja se malttaa istua pöydän ääressä haarukka kädessään aika pitkänkin aikaa. Eikä se enää heittele lautasta ja ruokaa niin innokkaasti lattialle kuin esimerkiksi kuukausi-pari sitten (paitsi tietenkin kyllästyessään). Ja kun Ukko pyörittelee tomaatin- ja leivänpaloja ympäri lautasta, ja poimii ne sitten suuhunsa, niin niihin toivottavasti on tarttunut edes jotain makua itse ruuasta. Ehkä tämä tästä vielä, nyt äidin tehtävänä on vain ahkerasti tarjota makuja maisteltavaksi ja olla kärsivällinen.

Epäluuloa, epäluuloa...

Hiekkaa kyllä kelpaa maistella

4 kommenttia:

 1. Ootko kokeillu laittaa ukolle ihan pikkiriikkisen annoksen ruokaa lautaselle? Meillä oli tosi nirso neiti ja olin ihan epätoivoinen noiden ruokailujen suhteen.Sitten sain ravitsemusterapeutilla ohjeen laittaa lautaselle tosi pieni annos ruokaa,ihan pari kolme lusikallista.Ei samaan aikaan maitoa,ei leipää ( eikä kurkun tai vesimelonien paloja,ainoat jotka olisi kelvanneet). Jos ruoka ei mennyt niin pöydästä pois ilman sen enempää huomiota.Ei välipaloja.Seuraava ruoka taas seuraavaan ruoka-aikaan ja taas vain pieni annos.Viikko siinä meni ja vähitellen nälkäinen neiti alkoi syödä. Meillä siis ihan tavislapsi jolla syömisvaikeudet alkoi reilun vuoden iässä ja oli kamalaa taistelua saada lapsi syömään mitään.Sain myös ohjeen että ruokailusta ei saa tehdä mitään sirkusta lapselle.Ei leluja,ei loruja,ei videoita eikä mitään ihme temppuja joilla lapselle yritetään tuputtaa ruokaa.Perhe yhtäaikaa syömään ( jos mahdollista) ja ihan normaalia seurustelua ilman että lapsen ruokailua 'vahditaan'.Annetaan syödä itse jos osaa tai muuten ihan eleettömästi syötetään.Meillä alkoi vähitellen toimia.Pieniruokainen tuo on edelleen,mutta kasvaa kumminkin (miinus 2-käyrällä).Ps.ihan mielenkiinnosta kysyn että miksi et hyväksy rasvatonta maitoa? Rasvaahan lapsi kyllä saa muualtakin - tai jos puutetta niin anna rypsiöljyä tms.maidon rasva on kovaa,huonoa rasvaa. Silja


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja hyvästä vinkistä! :) Täytyykin kokeilla tuota taktiikkaa kun tämänhetkinen ei oikein ota toimiakseen.

   Rasvoista sen verran, että itse en ajattele kova/paha rasva - pehmeä/hyvä rasva -jaottelun olevan niin yksinkertaista, miten se yleensä esitetään. Meillä käytetään ruuanvalmistuksessa ja leivällä eniten oliiviöljyä ja voita, ajoittain myös kookos- ja rypsiöljyä. Maitotuotteet syön itsekin täysrasvaisena, joten en näe järkeä syöttää lapselle erikseen rasvattomia tuotteita. Uskon myös, että joskus hamassa tulevaisuudessa asia huomioidaan myös yleisissä ravitsemussuosituksissa, mutta sen aika ei ole vielä - iso pyörä pyörii hitaasti.

   Poista